sábado, 28 de junio de 2008

UN MUNDIAL SOTA VIGILANCIA 1978

Per acomiadament durant uns dies, vos envie un article que tenia preparat per al dia 30.

El proper 30 de juny es compleix 30 anys de la vergonyosa final del Mundial d’Argentina. (Per cert mundial al que no va anar Johan Cruiff).

Llegiu l’article de Federico Rivas Molina.

Els periodistes que havien arribat de tot el món per cobrir el Mundial del 1978 a lArgentina es van dividir. La immensa majoria van anar a lestadi del River Plate, on el dictador Jorge Rafael Videla demanava "a Déu que aquest esdeveniment sigui una contribució per afirmar la pau". Però un grup de periodistes holandesos van pensar que la notícia estava a laltre costat, a la Plaza de Mayo, on unes 200 dones que la dictadura anomenava "boges" demanaven pels seus fills amb el cap cobert amb un mocador blanc.

El relat punyent que va captar la ràdio holandesa, amb una mare embolicada en llàgrimes que demanava ajuda, va ser la postal duna Argentina fragmentada. Trenta anys després daquell Mundial que va guanyar lArgentina, diversos organismes de Drets Humans faran un partit homenatge a lestadi River Plate que han anomenat Laltra final, el partit per la vida i els drets humans, organitzat per lInstitut Espai per a la Memòria (IEM), que agrupa la majoria dassociacions de víctimes de la dictadura argentina (1976-1983). El partit comptarà amb la participació dexjugadors daquella selecció campiona, integrants de la selecció actual i joves no professionals en representació de les víctimes. Una tribuna completa de l’estadi quedarà buida, en representació dels 30.000 desapareguts que va deixar el terrorisme d’Estat. "Serà la cancel·lació dun deute pendent. El Mundial va ser utilitzat per la dictadura per oferir una imatge de pau i tranquil·litat que era falsa", diu Ana María Careaga, directora executiva de lIEM. Per això lhomenatge siniciarà al migdia amb una marxa des del més pròxim dels centres clandestins on sallotjaven els desapareguts, lEscola Mecànica de lArmada (ESMA), avui convertida en un centre cultural i museu. A només quinze carrers de lestadi River, els supervivents de lESMA van relatar que en aquell moment podien sentir els crits de les tribunes durant els partits i podien distingir clarament quan lArgentina feia un gol, mentre estaven encadenats i encaputxats.

Careaga, filla duna de les fundadores de Madres de Plaza de Mayo, que van ser assassinades per lexcapità de larmada, Alfredo Astiz, va ser detinguda amb només 16 anys i estant embarassada: "Recordo que quan estava segrestada en un soterrani hi havia una part que era la infermeria. Quan mhi portaven a curar-me les ferides de les tortures vaig sentir un camió que estava de celebració. Aquest era el contrast dun país atapeït de camps de concentració i, per altra banda, i entre cometes, de civilització".

Rebuda ambivalent

Lorganització de laltra final va tenir una recepció ambivalent entre els jugadors campions del 78, molts dels quals han passat els últims 30 anys havent de justificar la seva participació. Tres dies abans diniciar-se el Mundial, la selecció va ser convidada per Videla a la Casa Rosada. "Així com el comandant convoca la seva tropa abans del combat, els vull exhortar que guanyin", els va dir el president. Mentrestant, una circular oficial advertia la premsa que estava prohibit criticar la selecció.

Alguns daquells jugadors, inclòs lentrenador César Luis Menotti, no seran diumenge al camp del River. "No necessito reconciliar-me amb res ni amb ningú. No hi aniré. De cap manera hi participaré", va dir contundent lexentrenador del Barça. Daltres, en canvi, jugaran el partit però han aclarit que no tenen sentiment de culpa. Com Leopoldo Jacinto Luque, un dels golejadors daquell equip: " A mi les passades me les donava (Mario) Kempes, (Daniel) Bertoni, jo mai vaig fer un gol a un centre de Videla, (el brigadier Orlando), Agosti o (lalmirall Emilio) Massera. No vaig tenir cap relació amb els militars, excepte quan van venir al vestidor o ens van donar el premi".

No hay comentarios:

Publicar un comentario