sábado, 23 de mayo de 2009

El primer banquer de Veneçuela

Pasqual Serrano

El primer banquer de Veneçuela

17:54h. del Dissabte, 23 de maig.

Llegint els titulars de la premsa d’ahir, 22 de maig, només es pot arribar a la conclusió que a Veneçuela hi ha un empresari de cognom Chávez que compra bancs. Per als mitjans no és que l’Estat veneçolà haja comprat el Banc de Santander, ha sigut Chávez qui ha tret els milions de la seua butxaca i se l’ha quedat. És curiosa la sintonia de tots els mitjans: Agència Afp: Grup Santander ven a Chávez el Banc de Veneçuela per 1.050 USD milions, El Mundo el Santander ven a Chávez la seua filial a Veneçuela per 750 milions, Efe en Herald de Sòria: El Santander acorda la venda del Banc de Veneçuela a Chávez, RTVE: El Santander ven a Chávez la seua filial a Veneçuela per 750 milions, El País: El Santander ven la seua filial veneçolana a Chávez per 750 milions.

I, per si no fóra poc, El Mundo arriba a titular Chávez es converteix en el primer banquer de Veneçuela. Serà el primer banquer i el primer metge i el primer mestre, perquè ha desenvolupat també la sanitat i l’educació públiques. I el primer enginyer de carreteres si desenvolupa la infraestructura viària. De res serveix que el president veneçolà aclarisca l’obvi i diga que estes empreses que ara es nacionalitzen "no són propietat de Chávez, ni del Govern, sinó del col·lectiu".

Haguera sigut més lògic dir "el banc de Botín" en lloc del "banc de Chávez", perquè abans de la venda sí que era de Botín, ja que es tractava del principal accionista individual.

En El País de l’endemà, ja ni tan sols Chávez compra el banc, se l’entreguen: "El Santander entrega el Banc de Veneçuela a Chávez per 755 milions".

El curiós és que açò succeeix en un moment en què fins des de les posicions neoliberals els estats estan comprant accionariat dels bancs, és a dir, nacionalitzant. Mig any abans, Bush va anunciar la compra d’accions en nou dels majors bancs del país per un total de 250.000 milions de dòlars. Clar que, llavors, l’amo ja no era el president, per això titulaven EUA negocia la nacionalització de fins al 40% de Citigroup (El País 22-2-2009) o EUA planeja nacionalitzar part de la banca (Públic 9-20-2008). No publicaven que Obama negocia la compra o Bush planeja comprar.

L’objectiu informatiu està clar: evitar l’associació entre Hugo Chávez com a legítim representant dels veneçolans i convertir les decisions del seu govern en iniciatives personals i, si és possible, que les audiències creguen que el banc se’l queda Chávez per a ell.

1 comentario:

  1. si yo ya lo digo, banqueros y ministros unos ladrones sin palanca y de día,palabrerías bonitas y pocos echos.Que me han comentado ¿que en valencia an puesto una nueva moda?la moda camps-estre,trajes gratis y sin facturas,hoy oferta 2x1,ja,ja,ja,ja,ja,ja,ja,al igual en Venezuela esta la fabrica,ja,ja,ja,ja,ja,ja,ja,ja

    ResponderEliminar